Perafita presenta el nou escut municipal
El passat dissabte 5 de maig, la sala el Niu de Perafita va acollir la presentació de l'escut oficial del municipi. L'acte va comptar amb la xerrada d'Armand de Fluvià i Escorsa, la màxima autoritat en geneologia i heràldica a Catalunya. De Fluvià acumula una àmplia trajectoria, i és l'actual assessor-informador del Departament de Governació pel que fa a les banderes i escuts cívics dels ens locals de Catalunya.
L'antic escut incorporava un castell, en referència al Castell de Perafita, i una fita, sobre fons vermell, en un marc rectangular amb la basa arrodonida. Com va explicar De Fluvià, els escuts municipals han de ser caironats, han d'incorporar una corona, i han de contenir senyals exclusius i originals que identifiquin el poble. Després de fer una primera proposta i acordar alguns canvis, el nou escut oficial del poble té el fons vermell i incorpora una fita d'argent sobre dues claus passades en sautor (una d'or i l'altre d'argent). Les claus són el senyal més antic del poble, i simbolitzen els atributs de Sant Pere. El timbre de l'escut és una corona de tres torres, l'apropiada pels pobles.
En l’acte, de Fluvià va parlar dels escuts municipals, fent menció especial en els del Lluçanès. També va desmentir la llegenda de creació de la senyera, per part de Guifré el Pilós, i es va mostrar en contra que Catalunya no utilitzi el seu escut. Com va dir “és el més antic d’Europa”.
En finalitzar la xerrada, Armand de Fluvià va signar el llibre d’honor de l’Ajuntament de Perafita.
El 22 de febrer el nou escut de Perafita va ser aprovat definitivament, amb la resolució del Departament de Governació, Administracions Públiques i habitatge. El nou escut ja va iniciar el camí d'oficialització el 20 d'abril de 2016, amb l'inici de l'expedient d'adopció, i va ser aprovat en un Ple de l'Ajuntament el passat 19 de setembre de 2017 amb el quòrum de la majoria absoluta. En els últims mesos també ha rebut els informes favorables de la Direcció General d'Administració Local, i de l'Institut d'Estudis Catalans.